Fakta om Miami

Språk

Det officiella språket i USA och då även Miami är engelska men det är även många som också pratar spanska.

Valuta

Valutan är USD och förnärvarande är 1 USD värd cirka 8,90 svenska kronor (2018-10-17).

Klimat

Klimatet i Miami är subtropiskt vilket innebär att somrarna blir väldigt varma men vintrarna relativt kalla och regniga. Den varmaste perioden i Miami är mellan juni och augusti då temperaturen sträcker sig upp mot cirka 30 grader. På vintern är det som kallast i december, januari och då är det cirka 18 grader. Läs mer om väder och temperaturer i Miami

Öppettider

Vanligtvis har affärerna öppet måndag till fredag 10-21 samt söndagar 12-18. Shoppingcenter och gallerior har ännu mer generösa öppettider.

Nödtelefon

För att larma polis, ambulans eller brandkår i Florida (och resten av USA) ringer du 911.

Apotek

Det finns massor av apotek att välja bland i Miami, från stora kedjor som CSV och Walgreens. Du har med största säkerhet ett apotek inom promenadavstånd från där du bor. Om du inte hittar, fråga på hotellet.

Brottslighet

Under 1980-talet blev flera turister rånade i sina bilar och efter det har säkerheten höjts och brottsligheten har minskat avsevärt. Det gäller bara att använda vanligt förnuft, hålla sig borta från mörka gator, vara försiktig med vem man följer med och inte gå ut ensam på natten. Ett självklart tips är också att låsa in pass och värdesaker i hotellets värdeskåp.

Klädsel

Folk i Miami klär sig precis hur dom vill. Många är finklädda i kostym och liknande medan andra glider runt i badshorts även inne i staden. Med andra ord funkar det mesta.

Dricks

I Miami, och resten av USA, förväntar anställda i servicenäringen sig dricks. Det gäller på restauranger, barer, kaféer och när du åker taxi, till exempel. Numera är 15-20 procent på notans belopp en rimlig dricks.

Vattnet

Kranvatten går utmärkt att dricka i Miami. Det är noga kontrollerat och filtrerat, och kan därför smaka lite klor. Ibland har det en lätt gulaktig färg, men det beror på att det är bräckt och har den färgen naturligt. Undvik dyra och miljöovänliga plastflaskor – drick kranvatten.

Trafik

Trots att Miami är relativt stort brukar trafiken fungera ganska smidigt. Man bör dock undvika att köra på morgonen och kvällen om man har bråttom. Det finns några trafikregler som är annorlunda mot vad vi är vana mot. Till exempel att man får lov att svänga höger trots att det är rött. Man har dock väjningsplikt.

Tidsskillnad

I Miami ligger man 6 timmar efter svensk tid. Om klockan är 14.00 i Sverige, är den alltså 08.00 i Miami.