Turistfakta

Fakta om Miami

Språk
Det officiella språket i USA och då även Miami är engelska men det är även många som också pratar spanska.

VALUTA
Valutan är USD och förnärvarande är 1 USD värd cirka 7.8 svenska kronor (2009-06-05).

Vill ni se den aktuella dollarkursen så kan ni besöka Aktuell dollar kurs med valutagraf

KLIMAT
Klimatet i Miami är subtropiskt vilket innebär att somrarna blir väldigt varma men vintrarna relativt kalla och regniga. Den varmaste perioden i Miami är mellan juni och augusti då temperaturen sträcker sig upp mot cirka 30 grader. På vintern är det som kallast i december, januari och då är det cirka 18 grader.

Öppettider
Vanligtvis har affärerna öppet måndag till fredag 10-21 samt söndagar 12-18.

Nödtelefon
För att larma polis, ambuland eller brandkår i Florida (och resten av USA) ringer du 911.

Apotek
Det finns en hel del apotek att välja bland i Miami. Ett av de största och mest välkända är Wallgren Drug Store som har öppet 24 timmar/dygn. Adressen dit är 1845 Alton Road.

Brottslighet
Under 1980-talet blev flera turister rånade i sina bilar och efter det har säkerheten höjts och brottsligheten har minskat avsevärt. Det gäller bara att använda vanligt förnuft, håll dig borta från mörka, trånga gator, var försiktig med vem du pratar med och se till att aldrig gå ut ensam på natten. Ett bra tips kan också vara att låsa in pass och värdesaker på hotellet där du kan få låna kassaskåp gratis.

Klädsel
Folk i Miami klär sig precis hur dem vill. Många är finklädda i kostym och liknande medan andra glider runt i badshorts även inne i staden. Med andra ord funkar det mesta!

Dricks
I Miami (och resten av USA) förväntar man sig dricks. Det spelar ingen roll vart du befinner dig, vare sig du åkt taxi, ätit på restaurang eller fått matvarorna nerpackade i påsar betalar man dricks. Minst 10 % betalar man och ofta blir man till och med påmind om ma skulle glömma det.

Vattnet
Vattnet i kranen går att dricka men eftersom det smakar en hel del klor kan man lika gärna köpa vatten på flaska. Dessa är väldigt billiga och i princip alla amerikaner gör det.

Trafik
Trots att Miami är relativt stort brukar trafiken fungera ganska smidigt. Man bör dock undvika att köra på morgonen och kvällen om man har bråttom. Det finns några trafikregler som är annorlunda mot vad vi är vana mot. Till exempel att man får lov att svänga höger trots att det är rött. Man har dock väjningsplikt. Det kan vara bra att kolla upp vad som gäller innan man stter sig i bilen för att undvika olyckor.

Tidsskillnad
I Miami är man 6 timmar efter svensk tid.