Everglades i Florida

Everglades är ett känt träskområde som ligger beläget i Florida. Bästa sättet att ta sig runt är med anordnade turer där man åker så kallade ”airboats”. Det är en båt som drivs av en stor fläkt i aktern och som flyger fram över träskmarkerna i en väldig fart.

I träskmarkerna kan man även träffa på det som Everglades är mest känt för, nämligen alligatorer. National- parken består av 20% våtmarksområde, täcker ett område på 6015 kvadrat kilometer samt är ett världsarv. Parken är även uppsatt på listan över hotade världsarv sedan 1993.

Området förklarades som nationalpark 1947 den 6 december och blev ett biosfäriskt reservat den 26 oktober 1976. Två år efter det blev nationalparken även förklarad som vildmarksområde. Det finns många vackra och intressanta vandringsleder inom parken. Den mest berömda av dessa är den så kallade ”Anhingaleden”. Den är mest känd för att kunna ge tillfälle att se olika fåglar, såsom Häger och Amerikansk ormhalsfågel.

I Everglades kan man åka runt på en hel del olika upptäckter och utfärder. Här finns safari av olika slag, båtutfärder och man kan även ta sig runt på egen hand i området.

För att få en så trevlig och bekväm resa på egen hand som möjligt ska man ta sig tid att verkligen planera för sin utflykt. Det är viktigt att kolla upp vart man får lov att vistas samt att man ser till att ha med sig all den utrsutning som kan behövas om man planerar att sova över i tält eller liknande.

Vill man så går det att ta sig runt på fler sätt än att vandra. Här finns många kanotleder att välja på om man föredrar att paddla sig runt.

Man kan även prova på att sportfiska på lite olika platser. Uthyrning av fiskespö och annan utrustning finns runt om i området. Många av vandringslederna slutar vid en campingplats där det ofta även finns restauranger och andra ciliviliserade inrättningar. Det kostar ungefär 8 dollar att ta sig in i parkområdet sen kan man köra, gå eller paddla runt på egen hand.

Tycker man om naturen och gärna upptäcker nya och outforskade platser är Everglades ett måste.