Everglades National Park – ta en guidad tur från Miami

Everglades är en av Floridas, och hela USA:s, största sevärdheter. Det enorma träskområdet i södra Florida täcker cirka 4,3 miljoner hektar land. Av den ytan avsattes 1,5 miljoner hektar till Everglades National Park år 1947. Så här upplever du Everglades bäst med Miami som utgångspunkt.

Everglades - utflykt från Miami

Everglades är en av USA:s största nationalparker och anses även i ett internationellt perspektiv vara en våtmark med extra stort skyddsvärde. Nationalparken finns bland annat med som ett av Unescos världsarv.

Everglades – guidade turer från Miami

Ett smart och smidigt sätt att uppleva nationalparken på, är att boka en guidad tur som startar i Miami.

Då slipper du hyra och köra bil, och du kan fokusera helt på att uppleva färden och naturen. Många av turerna hämtar och lämnar er på hotellet.

På plats i träskmarkerna tar ni er fram med en så kallad air boat, eller hydrokopter, en flatbottnad båt som drivs av en stor luftpropeller.

Ett exempel på en guidad tur är den cirka fyra timmar långa Everglades Air Boat och Alligator Tour, en annan är den här heldagsutflykten i liten grupp med båtturer och besök i en indianby. Lunch och transfer ingår.

Ett annat, populärt alternativ är Kayak Eco Tour där både kajakpaddling och vandring ingår.

Från Miami till Everglades

Om du väljer att ta dig till nationalparken på egen hand, finns två entréer för bilar som kommer från Miamihållet.

Southern Entrance

Southern Entrance i samhället Homestead är öppen året runt och det tar cirka 90 minuter att köra dit från Miami, beroende på trafiken. Vid entrén ligger Ernest F. Coe Visitor Center som håller öppet varje dag till klockan 17.00.

Om du fortsätter drygt 6 kilometer in i Everglades, når du Royal Palm Visitor Center. Därifrån utgår de populära lederna Anhinga Trail och Gumbo Limbo Trail, som ger goda möjligheter att upptäcka det bästa av vildmarken.

Northern Entrance

Shark Valley Visitor Center ligger vid den norra infarten till nationalparken och det tar cirka en timme med bil från Miami, även om körtiden kan variera rejält beroende på trafiken.

Innan du kommer fram till besökscentret passerar du ett flertal alligatorfarmer och olika guideföretag.

Från Shark Valley Visitor Center utgår ett flertal vandrings- och cykelleder, och du kan också ta en tram tour. Det är en slags öppen buss med flera vagnar som åker en bra bit in i parken. Turen är populär, så det är klokt att boka biljetter i förväg.

Avgifter för att besöka nationalparken

Att besöka Everglades National Park kostar $20 per personbil och avgiften gäller för sju dagar. Om du anländer på motorcykel, cykel, eller – mot förmodan – till fots, kostar det $8 att komma in.

Om du har bokat en guidad tur ingår nästan alltid entréavgiften till parken, men det kan vara klokt att dubbelkolla när du bokar.

Bästa tiden att besöka Everglades

Vintersäsongen, från november till maj, är den bästa perioden. Det är torrare och chansen att se djur är större än på sommaren.

Fåglar migrerar till parken under den här perioden, till stor glädje för mängder av besökande fågelskådare.

Att vattnet drar sig tillbaka från stränder, när vattenståndet sjunker, gör också att det är lättare att se alligatorer, sköldpaddor och fiskar under den här perioden.

Andra fördelar är att temperaturen är lägre än på sommaren, luftfuktigheten håller sig på rimligare nivåer och det är inte speciellt många myggor och andra bitande insekter i farten.

Nackdelen med vintersäsongen är bara en: att den är så populär. Du får räkna med att det är många andra besökare som rör sig i området.

Boka biljetter och guidade turer

Du kan boka utflykter till Everglades smidigt och säkert via vår partner Get Your Guide. Om resplanerna ändras kan det vara bra att veta att många av turerna kan avbokas fram till 24 timmar – men den dubbelkolla innan du bestämmer dig.

Här hittar du alla guidade turer från Miami till Everglades och här nedanför finns ett urval av de mest populära utflykterna:

 

(Uppdaterades 2019-11-19)