Resa runt i Miami – med hyrbil, taxi, Uber och kollektivtrafik

Bästa sättet att resa runt i Miami, det beror på dina behov och vad du vill göra under resan. Om du ska hålla dig i stadens centrala delar och Miami Beach, då funkar kollektivtrafik. Vill du ser mer, då är en hyrbil nästan ett måste.

Resa runt Miami - taxi, Uber och kollektivtrafik

Miami är stor – och vidsträckt. Staden har en yta på över 142 kvadratkilometer. Du tar dig med andra ord inte fram bara till fots, eller ens på cykel.

Någon form av transport krävs nästan alltid för att resa runt i Miami. Här är de vanligaste:

Hyra bil i Miami

Om du planerar att göra mer än bara ligga på stranden och hänga i staden, då är hyrbil ett bra val. Med egen bil tar du dig smidigt till stränder lite längre bort, men även till sevärdheter som Everglades, Florida Keys Fairchild Tropical Garden, med flera. Vill du shoppa i megagallerian Sawgrass Mills rullar du dit när du vill.

Om du ska hyra bil, då är tipset att du gör det på flygplatsen och hämtar den i samband med ankomsten till Miami. Då slipper ni kostnaden för transfer från flygplats till hotell. Men det kan vara klokt att kolla vad som gäller angående parkering på hotellet – det varierar rejält.

Det finns givetvis massor av hyrbilsfirmor att välja bland. Vårt tips är att använda Expedias sökmotor för hyrbilar, då får du bilar listade i olika prisklasser, storlekar – och från olika företag. Det är ett enkelt sätt att snabbt hitta bäst pris.

Taxi i Miami

Att åka taxi i staden funkar helt okej, men är kanske inte vårt främsta tips för att resa runt i Miami. Om du inte vill hyra bil utan bara behöver åka ibland, då är Uber (se nedan) bättre än vanlig taxi.

Om du åker taxi, se till att den är från ett officiellt taxibolag. Svarttaxi finns, även om de är olagliga. Använd bara bilar där det tydligt framgår vad taxibolaget heter.

Merparten av bilarna använder taxameter, men det är klokt att fråga innan resan börjar. Fråga också om kort är okej, om du vill betala så. De flesta taxibilar i Miami tar kort numera, men inte alla.

Kostnaden bygger på en startavgift som just nu (oktober 2018) är $2.50 för första 200 meterna och därefter $0.40 per 200 meter. Stillastående tid debiteras med $.040 per minut och passagerarna betalar alla biltullar. Dessutom räknar chauffören med dricks på 15-20 procent av totalbeloppet (minus tullar).

Uber – smidigaste sättet att resa runt staden

Efter att ha läst om taxi här ovanför, kanske du förstår varför Uber är ett så bekvämt alternativ. Du får reda på priset i förväg och du betalar via det kort du registrerat hos Uber.

Att åka Uber i Miami är dessutom billigare än taxi och det finns gott om bilar i staden. Enda undantaget är i rusningstid mellan 17.00 och 20.00 då priserna ökar och det kan vara svårare att få en bil.

Metrorail – tåg med gratis wifi

Via tågen på MetroRail tar du dig nästan överallt i Miami, på antingen den orangea eller gröna linjen. De går från 05.00 på morgonen till midnatt varje dag – och tågen har gratis wifi ombord.

En resa kostar $2.25 och du måste köpa någon form av tågkort innan du reser, eftersom kontanter inte accepteras. EASY Ticket eller EASY Card finns att köpa på i automater på alla Metrorailstationer. För turister som ska resa runt i staden är det EASY Ticket som gäller.

Metromover – åk fritt i Downtown

Det här är ett skytrain som går en cirka sju kilometer lång genom Downtown Miami. Att åka är gratis. Mycket smidigt när du vill ta dig genom stadens centrala delar – och för att byta till Metrorail eller buss.

Metrobus – linje 120 är populär

Bussarna i Miamis kollektivtrafik tar dig till platser du inte kan åka med Metrorail eller Metromover, till exempel till Miami Beach eller Key Biscayne.

Biljetten kostar även här $2.25 och du betalar med EASY Ticket, precis som för Metrorail (se ovan).

Busslinje 120 är ett populärt val bland turister. Den går längs hela Miami Beach och du kan hoppa av vid nästan alla stränder, hotell, shoppingstråk och sevärdheter som finns där.

Trolleys – charmig transport

Det absolut charmigaste transportsättet i Miami. Små trolleys, mindre bussar som ser ut som gamla spårvagnar, finns inom de olika stadsdelarna och kör bara inom sitt närområde. I regel är de gratis att använda.

För dig som besökare i staden är City of Miami Trolley en av de mest användbara. Den kör rutter i Downtown Miami, Brickell, Wynwood och Design District.

En annan populär trolley är Miami Beach Trolley som kör olika rutter i South Beach, Mid-Beach och North Beach.

Tips! Använd en app för lokaltrafiken

För att se när nästa tåg eller buss kommer och för att hålla koll på tidtabeller och hållplatser, ladda ned den officiella appen för Miamis kollektivtrafik.

Här kan du ladda ned appen i App Store och här i Google Play.

(Uppdaterades 2018-10-17)