Restauranger i Miami – vilken ska man välja? Behöver man boka bord? Hur funkar det med dricks egentligen? Här berättar vi vad du ska tänka på och tipsar om våra favoritrestauranger i staden.
Miami bjuder på smaker från hela världen – och på stora influenser från närområdet. Kubansk mat är ett måste att testa, men även andra karibiska rätter finns. Om du inte nöjer dig med amerikanskt, asiatiskt eller italienskt förstås. Miami är helt enkelt en destination i världsklass för dig som gillar att äta gott.
Många av de mest omtalade restaurangerna ligger i South Beach och bjuder ofta på en spännande och lyckad fusion av asiatiska, amerikanska, franska och karibiska smaker. I snygga och väldesignade lokaler. Gott och trevligt såklart, men ofta också ganska dyrt.
Vill du äta gott men komma något billigare undan, då gör du som lokalborna och väljer restauranger i Downtown, Midtown, Wynwood eller Design District där stadens restaurangscen utvecklas snabbt.
Restauranger i Miami – vårt bästa tips!
Längre ned på sidan listar vi restaurangtips per stadsdel, men först en favorit som vi alltid återkommer till:
Area 31
I vårt favorithotell Epic i Downtown Miami finns en av stans bästa skaldjursrestauranger. I det öppna köket tillagas hållbart och ekologiskt fångad fisk och skaldjur på bästa möjliga sätt. Börja med en av restaurangens välförtjänt hajpade drinkar, fortsätt med ostron och bubbel, och avsluta med svärdfisk, lax eller snapper. Galet gott.
www.area31restaurant.com
Edge, Steak & Bar (Downtown)
Fenomenalt bra stekhus med en “från jord till bord”-filosofi som verkligen fungerar utmärkt. Räkna med stora, vällagade portioner oavsett om du väljer fisk eller kött – och med grillade surf & turf-rätter i absoluta toppklass. Serverar en populär brunch på söndagar.
www.edgerestaurantmiami.com
Naoe (Downtown)
En pytteliten japansk restaurang, bara åtta platser, med stora smakupplevelser. Kocken tillagar rätterna framför dig och råvarorna är hyperfärska. Billigt? Inte alls. Men ett måste om du går igång på restaurangbesök i den högre skolan – och om du gillar japanskt. Boka i mycket god tid.
www.naoemiami.com
Perricone’s Marketplace and Café (Downtown)
Kanske Miamis bästa italienska restaurang, i en skön miljö dessutom. Perricone’s är inrymd i en gammal lada från 1800-talet, som flyttats ner från Maine, och har en utomhus- och en inomhusdel. Den hemgjorda gnocchin och lasagnen är givna rekommendationer. Vill du ha en mer rejäl rätt, testa gärna Veal Parmigiana.
www.perricones.com
Verde at PAMM (Downtown)
Att museer har riktigt bra restauranger är en trend som nått även Miami. På Pérez Art Museum Miami, PAMM, äter du fantastiskt gott i snygga omgivningar, precis vid vattnet. Sitt ute om det finns bord, det är tips. Främst ett lunchställe, Verde har bara öppet på kvällen en dag i veckan. Goda sallader och riktigt bra pizzor – den med korv och ricotta är vår favorit.
www.pamm.org/dining
Sugarcane Raw Bar Grill (Midtown)
Japansk-amerikansk-karibisk fusionrestaurang som blivit en av de mest populära i Miami tack vare sin förmåga att leverera sagolikt goda smårätter i en läcker lokal med precis lagom mycket Miamiattityd. Grym sushi och sashimi, men missa inte rätterna från grillen.
sugarcanerawbargrill.com/miami
Harry’s Pizzeria (Design District)
Hemgjord ricotta, öl från mikrobryggerier, makalösa pizzor och trevligt avslappnad stämning. Harry’s funkar för alla sällskap och smakpreferenser. Pepperonpizzan är ett måste. Finns numera på två platser i Miami.
harryspizzeria.com
Chez Le Bebe (Little Haiti)
Om du känner för att testa något annorlunda när du väljer bland alla restauranger i Miami, ge det här stället en chans. Här har man serverat hemlagad haitisk mat i mer än 30 år – och deras stuvade getgryta har blivit både klassiker och snackis. Tv-kockar som Andrew Zimmern och Anthony Bourdain har besökt Chez Le Bebe i sina program.
114 N.E. 54th St., Little Haiti
Versailles (Little Havana)
Influenserna från det stora antalet kubaner som bor I Miami märks över hela staden, inte minst i maten. Om du vill ha en genuin kubansk matupplevelse, sikta på Versailles. Har mycket goda empanadas och kubanska mackor, men missa inte fiskrätterna. Deras grillade mahi-mahi är ett solklart tips.
www.versaillesrestaurant.com
Joe’s Stone Crab (South Beach)
Joe’s Stone Crab grundades 1913 och är en av Miamis äldsta restauranger – och en av de mest omtyckta. Här serveras både pinfärsk fisk och välmörade biffar, men det är krabban som får folk att köa för bord. Stone Crab är en lokal krabba som finns längs USA:s östkust och i Karibien – och på Joe’s serveras krabbklorna med hemlagad senap. Låter kanske inte så märkvärdigt, men vänta tills du har provat.
www.joesstonecrab.com
Dolce (South Beach)
Om du har sett ”Americas Best New Restaurant” på Viaplay, då har du koll på Dolce som 2015 lyckades vinna hela tävlingen tack vare en kombination av hängivna kockar och väldigt kompetent service. Dolce serverar traditionella italienska rätter. Ibland med en lite modernare tvist. Alltid väldigt gott.
www.dolceitalianrestaurant.com
NaiYaRa (South Beach)
Thailändsk mat har tyvärr blivit bara ett lågprisalternativ i Sverige. Om du vill veta hur det kan smaka på en gourmetrestaurang istället för i en snabbmatskiosk, testa NaiYaRa. Här finns måsterätter som pad thai och papyasallad, men också sushi, friterad kyckling – och väldigt välmixade cocktails. Läcker lokal, skön atmosfär. En av våra favoriter bland alla restauranger i Miami.
www.naiyara.com
Quality Meats (South Beach)
Om blir sugen på en köttbit när du ska gå på restaurang i Miami, då behöver du inte leta längre än till Quality Meats. Restaurangen har sina rötter i New York och grundarna stod även bakom legendariska stekhuset Smith & Wollensky. Köttet hängmöras på plats och rätterna har ofta en lekfull tvist. Vad sägs om bacon med jordnötssmör eller jalapenogelé? Inte det? Du kan få en helt vanlig – och vansinnigt god – porterhousestek med vitlökssmör också. Grymt goda desserter dessutom.
www.qualitymeatsmiami.com
Restauranger i Miami – tänk på det här
Att äta på restauranger i Miami är ofta en del av en helkväll som fortsätter på en klubb eller en bar. Därför äter många ganska sent, åtminstone med svenska mått mätt. De flesta sätter sig till bords vid klockan 20 eller 21.
För att undvika att behöva vänta på ett bord är det därför klokt att antingen komma till restaurangen före klockan 19, eller att boka i förväg.
Dricks är ofta, men inte alltid, inkluderad på notan med 15 eller 20 procent när du går på restauranger i Miami. Kontrollera notan noga, så att du inte lämnar dubbelt med dricks av misstag.